21 Temmuz 2012 Cumartesi

Saka Kuşu (Ansiklopedik)

Saka (kuş) Familyası: İspinozgiller (Fringillidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibirya'nın ağaçlık bölgelerinde. Özellikleri: 13 cm boyunda, hoş renkli ve güzel ötücü bir kuş. Tane ve böcek yer. Ömrü: 20-25 yıl. Çeşitleri: Tek türdür. Kanarya ile eşleşmesinden meydana gelen melezleri de vardır.


İspinozgiller ailesinden, serçe iriliğinde, renkli ve güzel sesli bir kuş. Kafeste gagası ile su sıçrattığından saka kuşu adı ile anılır. Ökse kuşu olarak da bilinir. Baş ve boynu kırmızı, sırtı kahverengi tüylüdür. Kanat ve kuyruğu siyah, karın altı beyazdır. Hafif çatallı kuyruğunun üstünde beyaz çizgiler bulunur.


Dalgalı bir uçuşu vardır. Tabiatta koruluk ve meyve bahçelerinde yaşar. Böcek, tohum ve yaprak diplerini yer. Ökseotu ve devedikeni tohumlarına düşkündür. Orta Anadolu'da çalılık ve ağaçlık bölgelerde bol rastlanır. Sürü ile gezerler. Uçarken de öter. Ağaç tepelerinde bitki saçaklarından gizli yuvalar yapar. Yılda iki defa, her seferinde 5 yumurta yumurtlar. Yalnız dişi kuluçkaya yatar 13-14 günde yavrular çıkar. İki hafta sonra yuvayı terk ederler.

Yararlı bilgiler

Bilindiği gibi  kuşlarda  taslık  vardır mutlaka  duzenlı  aralıklarla  kum  vermenızde  fayda  olacaktır. Kum  verılmeye  baslandıktan  sonra kusdakı  degısıklıgı goreceksınız. Bı  ıkıncı  konuda  banyo  yaz aylarında  mutlaka  kuslarınıza  banyo  vermeyı  ıhmal  etmeyın . Kuslardakı  en buyuk  ıhtıyaclardan bı  tanesıde   budur.

Melezleme

Melezleme: Saka meraklılarının en büyük uğraşı bu yöndedir bunun sebebi melez azmanlığı diye bilinen biyolojik güzelliktir . Melezler hem daha iyi öter hem de daha dayanıklı olurlar. Melez kuş elde etmek için erkek saka x dişi kanarya , erkek kanarya x dişi saka eşleştirilir.Genelde yetiştiriciler ilk şekli kullanır ama ikinci tür eşleştirmeden çıkan yavrular daha güzel olmaktadır .Ben özellikle erkek saka ile kanarya melezleri üzerinde duracağım.Sakanız en azından kışı kafeste geçirmiş ve kafes hayatına uyum sağlamış olmalı Akdeniz,Marmara kıyı şeridi dışındaki bölgelerimizde doğadaki sakalar mart sonu nisan ortalarında bölgesel olarak yaklaşık bir hafta içerisinde eşlenip yumurtaya basmaktadırlar.Bu bölgelerdeki kanaryalarsa sizlerinde bileceği gibi ocak sonu mart ortası gibi eşe gelirler yani sakalarla kanaryaların doğal kızışma ve eş zamanları farklılık göstermektedir .Bu sorunu aşmak için ben Akdeniz 'e kıyı bölgelerden (Mersin, Antalya,İzmir,Manisa) getirdiğim sakaları kullanmaktayım.Saka eşe atılmadan önce kızgın olmalı tünekte klasik yay hareketiyle etrafa meydan okumalı ayak ve gagası beyazlamış olmalı tüyünü düzmüş olmalı ve insana az çok alışmış olmalıdır.Dikkat edilirse Mart Nisan aylarında yakalanan doğal sakaların ayak ve gagaları beyazdır.Kanarya dişi hiç eşe atılmamış olmalı renk olarak sakanın rengine uygun olmalıdır( yeşil, kula, sütlü kula, mozaik,bakıri).O sezon kanarya erkeklerden bir ağız yavru alınmış dişilerde kullanabilirsiniz böylece sakanız biraz daha kızmak için vakit bulacaktır.Sakanızın ve kanaryanızın hazır olduğuna inandığınızda aylardan da Nisan ise dişiyi sakanın kafesine koyabilirsiniz dişi zaten kızgınsa hemen yuvayı örmeye başlayacaktır ve yuvadan her kalktığında eşleşmek isteyecektir (buna yardımcı olmak için bazı melezciler ortamda öten bir erkek kanarya bulundurur)İlk yumurtalar genelde boş olur sabırla ikinci yumurtaları bekleyin eşleri ayırmayın.Sade tek gözü telli çiftleştirme kafesleri kullanın eşlerin kafesi tenha bir yerde olmalıdır.Saka bazen yumurtalara zarar verebilir veya yavruları besleyebilirde bunu gözlemleyerek gerekirse sakayı kafesten alın.Ben genelde sakaları dişiyi yumurtlattıktan sonra başka dişilere gezdiririm böylece aynı sezonda daha çok yavru alma şansı doğuyor.
Unutmayın melezleme tecrübe kadar şans ve sabır işidir.
Çıkan yavruların bakımı kanarya yavruları ile aynı prosedürde yürütülür

20 Temmuz 2012 Cuma

18 Temmuz 2012 Çarşamba

saka kuşu hastalıkları nelerdir?


Saka diğer kuşlara nazaran çok hassas ve nazik bir kustur. ani yem değişimi ,yer değişikliği, bir yerden bir yere tasıma, pis ortam, cereyanda kalması sakanın strese olması için yeterli sebeplerdir. 
strese olan bir saka öncelik olarak bağırsaklarında devamlı taşıdığı zararlı bakterilerin hücumuna uğrayacaktır stres sakada halsizlik güç kaybı ne sebep olduğu için bu bakterilere yenik düşüp hastalanacaktır. genelmede saka şişindiği zaman ve devamlı kafası kanadının altında uyuduğu zaman birde bağırsaklarda kızarıklık ve şişme olduğu zaman kurtarması çok zor oluyor ve sonuç ölümle bitebiliyor.
Ben sakalarıma strese veya hastalanmadan önce önlemlerimi alıyorum ve bazı ilaç larp perimdik olarak kullanıyorum. bu ilaçlar esb3%30 ve baycox%2,5 . 
esb3 beyaz toz halinde olur ve suya katılarak kuşlara verilir dozaj ise; 1 litre suya 1 gram katılarak verilir ve beş gün arka arkaya her gün yeni karışım yapılarak kür uygulanır. 
baycox sıvı halinde olur ve suya katılarak verilir dozajı ise;1 litre suya 1 mililitre katılarak iki gün arka arkaya kür olarak verilir. 
her iki ilaçta zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterilerime öldürdüğü için kür uygulandıktan sonraki iki gün kuşlarımıza vitamin desteği yapmalıyız 
ben esb3 u sene boyunca ayda bir defa beş gün veriyorum. baycoxu ise bazen iki ayda bir bezende ayda bir iki gün veriyorum.
Sağlıklı sindirim için mineraller şart

Hastalıktan Doğal Korunma
Birde doğal bir yöntem la saka laldaki zararlı bakterileri dışa atabiliriz. 
bunun için elma sirkesini kullanıyoruz 1 litre suya iki çorba kasığı elma sirkesi katarak iki haftada bir sakalara verilir. 
ben elma sirkesi yerine ayni görevi daha etkili gören vior isimli katkıyı kullanıyorum.
Saka beslediğimiz ortamlar nemsiz olmalı. kafeslerin tabanına buna göre sıçrayan suyu çabucak emecek ve nem bırak mayacık ağaç talaşı tavsiye ediyorum.
Cocidose hastalığından korunmak için Foniopaddy isimli tohumu öneriyorum.
Foniopadyy

16 Temmuz 2012 Pazartesi

saka kuşu

Tanım: Saka kuşu (carduelis carduelis, european goldfinch eng.) ispinozgiller familyasından taneci, ötücü bir kuş türü .
Morfolojik Yapı: Yüzün ön kısmında kırmızı renkli maske , kanat teleklerinin yanlarındaki sarı şerit ve göz ve başın üstünden boyun altına kadar uzanan siyah bir atkı bulunur.Vücut kahve tonlarında tüylerle bezenmiştir,kanat telekleri siyah ve üstünde beyaz benekler mevcuttur,kuyruk yine siyah ve uç kısmında 4-6 adet beyaz benek(badem)bulunur,karın altı beyazdır,renk ana hatları ile böyle olmakla beraber mevsim cins ve beslenme rejimine göre değişiklik gösterebilir.
Cinsleri: Her yöreye ait yerli sakalar olmakla beraber göçle gelen değişik cinsleri de mevcuttur

14 Temmuz 2012 Cumartesi

2012 Kuladan çıkma Saka Melezi Yavruları

2010 Saka

2010 Saka

2010 Saka

2011 Saka Melezi Kırmızıdan çıkma.

2012 Kuladan çıkma.

2012 Parçalıdan çıkma.

2012 Parçalıdan çıkma.

2008 Melezlerin Babası

2008 Melezlerin Babası

Saka Dişileri

2012 Eşteki Kuşlar.